Fontenehusets aktivitetstips (del 4) – ut på tur

Vi på Fontenehuset Bærum har førstehåndserfaring med at aktivitet er viktig for den psykiske helsen. I disse dager, hvor de aller fleste er mer inne enn det man er vant med, er dette aktivitetsbehovet slettes ikke mindre. Derfor har vi som mål å lage noen forslag til aktiviteter man kan bedrive i denne spesielle perioden – for nettopp å styrke den psykiske helsen. Denne gangen tar vi for oss: UT PÅ TUR

Frisk luft og bevegelse er godt for kropp og sjel. Selv den minste tur gir helsegevinst.

Ofte hjelper det å ha et mål for turen. En spasertur til butikken eller en kafé, lete etter utlagte poster i naturen, plukke bær eller sopp, finne et fint fiskevann, oppsøke et kulturminne eller komme seg opp på en fjelltopp.

Selv om de fleste av oss vet at tur er sunt og vi har mange ideer om hva vi har lyst til, rammes vi lett av den berømmelige «dørstokk-mila», med manglende motivasjon og innsatsvilje. Da kan det være godt å ha et eller flere hjelpemidler for hånden. Her kommer noen forslag som forhåpentligvis kan gjøre det lettere å komme seg ut. Før du vet ordet av det, har den lille turen ut plutselig vart i flere timer.

Sykkelturer

Finn frem sykkelen og legg ut på tur. På nettsiden til Sykkelstien ligger det turforslag for hele landet, fordelt på fylker og kommuner. Her kan du lese deg frem til hvilken tur som kan passe for deg, både mht. vanskelighetsgrad og lengde.

Gå- eller løpetur:

Fullfør en merket turløype. På www.ut.no ligger det digitalt turkart for hele Norge. Du begrenser selv søket ut i fra hvor du vil gå/løpe, vanskelighetsgrad osv.

Den Norske Turistforeningen har organiserte turer på alle nivåer, fra barn til seniorer. Finn frem til ditt lokallag og se hva de har å tilby for nettopp deg. Her får du en fin anledning til å treffe andre og få et sosialt fellesskap på turen.

Bærum kommune sin nettside er det beskrevet 10 ulike turforslag i Bærum.

Husk å nyte omgivelsene du beveger deg i. Stillheten, utsikten, grener som vaier i vinden, vannet som bruser i elvene og fuglene som kvitrer. Trenger du ytterligere inspirasjon til turene har vi noen tilleggstips som passer for alle aldersgrupper.

Fisketur

I vårt område er vi så heldige å ha tilgang både til salt- og ferskvannsfiske. Ta med deg fiskestanga på turen og nyt en rolig stund langs sjøen eller ved et av de flotte vannene i skogen.

Turorientering

I turorientering benyttes egne kart med avmerkede poster. Turorienteringen kan utføres alene, som familieaktivitet eller i grupper på inntil 5 personer. En fin aktivitet hvor du også kan få trent på bruk av kompass. Du kan lese mer om dette på https://turorientering.no.

Pokemon Go

Med appen lastet ned på telefonen kan du fange pokemon på turen. I appen vises også såkalte «pokestops» i det området du beveger deg. Disse kan gi informasjon om interessante severdigheter du kan se nærmere på. Du kan lese mer om dette på Pokemon sine nettsider.

Stolpejakten

Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i kommunen. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med. Det første du trenger for å være med på stolpejakten er kartet hvor stolpeplasseringene er markert. Når kart er på plass er det bare å komme seg ut å finne stolpene, som er fordelt på 4 vanskelighetsgrader. Du kan lese mer om dette på https://stolpejakten.no/.

Geocaching

Geocaching kan sammenlignes med orientering, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter poster, kalt «cacher». Cachene har ulik utforming, alt fra enkle beholdere som henger i trær til flotte installasjoner plassert på de mest utrolige steder.

Aktivitet som passer for folk i alle aldre, alt fra småbarn til pensjonister kan ha det gøy! Rullestol er heller ingen hindring, det finnes cacher for alle! Selv de som liker fjellklatring, seiling, shopping, matte-nøtter, historie, geologi, arkitektur, sosialt samvær etc. Du kan lese mer om dette på https://www.gcinfo.no/ og https://www.geocaching.com/

God tur!

%d bloggere liker dette: